bulgarien 2008 

 

 

 

 

22 seniorer deltog i rejsen.

Turen til Bulgarien blev på baggrund af Bent Eriks utrolig gode kontakter en fantastisk tur, med smukke landskaber, eventyrlige bjerge, spændende byer fornøjelige og meget spændende kulturoplevelser, samt folklore og ikke mindst afsluttende med opera under åben himmel.

Alt fungerede, stor fleksibilitet, ingen stress, en gammel bus med en utrolig god og sikker chauffør.

Vi kunne have fået en ny bus, hvor aircondition og toilet fungerede, men så skulle vi af med chauffør Iwan, vi valgte Iwan og så hellere lidt sved på panden, det var omkring de 30 grader.

Som gruppe havde vi det rigtig hyggeligt, morsomt og så var vi rigtig gode til at synge de forskellige vers Bent Erik formulerede om vor tur. Lattermusklerne blev sandelig også smurt meget.

 

 

 

Søndag 15. juni:

Flyet gik til tiden fra Kastrup. I Burgas hvor vi landede i Bulgarien blev vi afhentet af en bus, der kørte os til vort Hotel i Sonny Beach, det grimmeste sted, jeg nogen sinde har været. Det er et turist helvede, med hoteller af alle slags helt tilfældig plantet op og ned af hinanden uden nogen plan.

Stranden var stor og Sortehavet var ganske dejligt. Det havde regnet hele ugen før, men stoppede da vi satte fødderne på bulgarsk jord.

Først på aftenen blev vi kørt til Nesebar, som oprindelig var en irakisk bosættelse, blandet med græske kolonister omkring 500 f.kr. I dag et yndet turistmål. Vi fik en guidet rundtur, måske var guiden ikke den dygtigste vi mødte, men sød og meget ung, vi sluttede vor rundtur med en udmærket middag på en af stedets mange restauranter.

Mandag 16. juni:

Turen starter fra morgenen, i vor fremtidige bus med Iwan som chauffør, mod Borovec beliggende i Rila bjergene. En meget varieret og smuk tur med bl.a. blomstrende solsikke marker, landbrug og varierede bjergformationer.

Undervejs fik Bent Erik en meldinger fra Robert tidligere basketball spiller (2,05 m. høj), at der hvor vort hotel lå, var der meget byggerod, så han ville flytte os.Vi kom til at bo på Hotel Rila, smukt beliggende for foden af de høje bjerge. En god dag sluttede med middag på hotellet.

Her støtte vor faste guide Georgio til, også tidligere basketball spiller.

Tirsdag 17. juni:

Dagen startede med gondol op til Bulgariens højeste punkt Musala 2950 m over havet. Sikke en smuk tur op for slet ikke at tale om at være der oppe, der var lidt sne og op af den stak små krokus.

Fra toppen kan du næsten se hele Bulgarien, Som Georgio sagde: ”Derovere bag det bjerg ligger Sofia”.Efter en god tid oppe i den tynde dejlige luft, gik turen igen ned og den var lige så flot og imponerende. Nu går turen videre i bussen til Rilaklostret, beliggende midt i Rilabjergenes hjerte i en snæver dal, et meget frodigt område.

Klostret brændte i 1833, men blev genopbygget som det var tidligere. Hreljos-tårnet fra 1385 undgik branden, det og den 5 kuplede Jesu Kristi Fødsels kirke, prydet med fresker og ikoner ligger midt i klostergården. I dag er der 9 munke tilbage på klosteret, Vi tog os god tid til at daske rundt, fandt lidt skygge og indtog lidt vand. Endnu en fin oplevelse. Herfra gik turen til en restaurant, som gemte sig godt i den dejlige natur.

Her som andre, var der bjerge af god salat, derefter kød og fisk, langt mere end vi kunne spise. Solen skinnede fra en meget blå himmel. Turen går videre til Sofia med ankomst ved nittentiden. Kl. 21 var vi nogen der mødtes, for at se lidt på Sofias natteliv.

                     

Onsdag 18. juni:

Geogio viser os i nogle timer rundt i Sofia: Aleksandar Nevski-kirken, Den Russiske Kirke og andre kirker, Byparken med Ivan Vazov Nationalteater, hvor vi under de velduftende træer læsker os med hvad ganen lyster. Herefter Præsidentens administrationsbygning og inde i gården Sofias ældste bygning, en lille rød stens bygning fra omkring 100-200 tallet, omgivet af endnu ældre ruiner fra romertiden. Forbi Sofias beskytter en statue af ” Den hellige Sofia”, herefter var eftermiddagen fri.

Aftenen var med middag på en speciel restaurant med eget folklore show, det startede utroligt med sang, dans og trommer og sikke de kunne spille, så kom der mavedans også med de imponerende trommer, der spillede fantastisk, men meget højt. Efter en rum tid var vi mange der måtte gå udenfor, for at sikre os, at vi også var i stand til at høre nogenlunde dagen efter.

Torsdag 19.juni:

Vi kører nu mod Plovdiv, men på vejen venter en overraskelse, vi skal nemlig besøge Koprivshtica en levende museumsby, som i 1800-tallet summede af liv med ca. 12.000 indbyggere mod i dag små 3000. Byen har velbevarede gamle huse malet i orangerøde og blå farver.Hele byen blev gennemsyret ved opstanden med tyrkerne i 1876, men takket være rige borgere som betalte tyrkerne for at skåne byen, kan vi i dag se flere af husene, som er museer i dag, Vi var i Oslekovs hus med dekorerede facader, udskårne lofter, et spændene og flot hus.

Spiste frokost her i byen. Derefter gik turen mod Plovdiv, hvortil vi ankom ud på aftenen, vi spiste fælles middag på hotellet, et meget stort og nyt hotel kaldet ”Novotel”.

Fredag 20.juni:

Vi startede fra hotellet kl. 10.30 til fods mod Plovdivs gamle bydel. På vejen mødte vi den lokale guide, som skulle vise os bydelen. Plovdivs gamle bydel er med brolagte gader og gamle huse fra 1800 tallet. Vi besøgte bl.a. Skt. Konstantin og Elena kirken fra 1832 med smukke forgyldte ikoner

Og det Etnografiske museum beliggende i en meget flot og fornem bygning fra 1847 med søjleindgang og smukt bemalet facade, et spændende hus med fine genstande. Turen sluttede ved det romerske amfiteater, der blev bygget af romerne i 100- tallet under kejser Trajan.

Eftermiddagen var fri, så vi var nogle stykker, der gik hen på et dejligt torv under skyggefulde træer i den nyere bydel, for at få lidt og spise og drikke, det var omkring 30 grader.

Vi mødtes til middag på hotellet, for derefter at blive kørt til det romerske amfiteater igen. Denne gang til Verdi`s opera ”Nabucco”. En meget flot forestilling under åben himmel. Et flot stort orkester, rigtig mange gode operasangere, samt et rigtig stort kor, en meget flot oplevelse.

Desværre for måske de fleste af os, var oversættelsen til bulgarsk og vi vidste ikke i forvejen at det var Nabucco, for ellers havde vi måske kunne få lidt af handlingen fortalt inden forestillingen, men pyt det har vi så lært af.

Lørdag 21. juni:

Bussen pakkes kl. 9.00, nu går turen tilbage til Burgas og samme hotel. Inden siger vi farvel og tak til Georgio og Robert.

Igen en flot og rolig tur, vor vi synger nye vers om vor gode tur.

Bent Erik har i Plovdiv indkøbt en fin rød legetøjsbus og i fronten skrevet ”Iwan”, vi lægger nogle ”leva” i en kuvert og ved ankomsten til Burgas, synger vi en nyskrevet sang til Iwan om hvor tur, med danske og enkelte bulgarske ord, Iwan fik bussen og kuverten, der trillede en lille tåre fra hans øjne.

Eftermiddagen brugte vi forskelligt, jeg gik i vandet og slappede af ved stranden og genoplevede på ny alle de gode oplevelser jeg havde fået på turen.

Vi mødtes til middag overfor hotellet og fik igen et fint måltid, endnu en hyggelig aften, som ikke var for sent, vi skulle være klar til afgang kl. 3.00.

Bent Walther og Anne Palmer, som kom fra Århus, fik Bent Erik booket om, så de først skulle afsted fra hotellet kl. 10, og med fly direkte til Billund. Igen et bevis for fleksibiliteten på denne tur.

Søndag 22. juni:

Afg. fra hotellet kl. 3.00, fly afg. kl. 6.00 (bulgarsk tid), lang ventetid i den kedelige lufthavn. Maskinen var ikke fuld, så vi flyttede rundt, så alle sad eller lå behageligt og fik en lille en på øjet.

Vi landede i Kastrup planmæssigt og så farvel og tak for en herlig tur og hjem og sove.

Når man får en så god tur, med så mange fantastiske oplevelser til den pris, så må man tage det sure med et smil.

Tak for en rigtig god tur.

Jette Kehlet