Grundet den store tilslutning blev der arrangeret to Spaniensrejser:
Rejse 1 foregik i perioden 26.april – 3.maj 2011, rejse 2 foregik i perioden 23. – 30. maj 2011.

Jytte Eltang deltog på den anden rejse og har udfærdiget en udførlig rejserapport, hvor hun også beskriver de små forskelle der var på de to rejser.
Se billeder fra tur 1 her

REJSERNE TIL SPANIEN

Rejse 1 foregik i perioden 26.april – 3.maj 2011. Deltagerne på rejse 1: Jørgen og Marianne Engell, Inger og Claus Seiden, Lucienne Hartvig Pedersen og Gert Schmetz Pedersen, Allis Nielsen, Jørgen og Lene Suhr, Kate Sand, Lulu Vittrup, Karin og Ole Østergaard, Krista Kronborg, Jens Anker Heegaard, Eleanor Lind, Vivi og Ole Thulstrup, Gurli Christensen, Jørgen Rasmussen, John og Ebba Vedel, Hanne Hjorth, Else Søgaard, Jørgen og Aase Christiansen, Anna Thornton, Grethe Heering, Bent Erik (rejseleder) og Dorte Hansen.

Referatet er skrevet af Jytte Eltang på rejse 2 – og oplevelserne er de sammen på begge rejser – dog med følgende små ændringer: Rejse 1 mødte i Lufthavnen i Kastrup kl. 13.30 og landede i Madrid kl. ca. kl. 18,30, så dette hold fik desværre ikke en køretur gennem Madrid, men kørte direkte til Castañar de Ibor, hvor hotellet stod parat med et dejligt måltid, som alle nød efter en lang dag. Det var helt mørkt, da vi nåede frem, så vi måtte have oplevelsen af det skønne landskab til gode til næste dag.

Spansk aften: hhv 30.april og 27.maj. Rejse 1 havde knap så mange dansere og kun een – men en god musiker. Til gengæld var byens seniorer inviteret til kaffe avec. Og alle deltog livligt i dansen. Det var en rigtig flot aften – også for første hold.

Rejse 2 foregik i perioden 23. – 30. maj 2011. Deltagerne på rejse 2:  Jette Kehlet (rejseleder), Grethe Acunto, Liselotte og Palle Johansson, John og Herdis Dahl, Torben og Grete Dyssegard, Marianne og Finn Albrechtslund, Else Poulsen, Kirsten og Flemming Petersen, Nanna Løvendahl og Bjarne Løbhner-Olesen, Jørn og Jytte Pedersen, Jens Steen og Else Lilly Madsen, Tove og Svend Aage Jensen, Jytte Eltang.

Mandag den 23. maj: Rejse 2-holdet startede kl. 7.00 i Kastrup Lufthavn og ankom planmæssigt til Madrid.  Vi blev modtaget af en glad Marcelo, der bød os velkommen og placerede os i bussen.  Chaufføren Enriques gav på busselskabets vegne en velkomstdrink – øl eller coca cola - og kørte os ca. 1 time rundt i Madrid.  Vi blev kørt ad byens hovedgade Castellana, og Marcelo fortalte lidt om byen Madrid og om de mange flotte store bygninger, vi passerede, bl.a. La Torre Giro, Stadion, Naturhistorisk museum, Voksmuseet ved Columbus Plads, Løvebrønden, Telekommunikationspaladset, Nationalbanken, Pradosmuseet,  Stationen med mindesmærkerne for attentatet i 2004.  Vi forlod byen ad den 100 år gamle Gran Via og gennem en del af det 15 km lange tunnelsystem under Madrid.

Efter indtagelse af frokost i Restaurant Las Esparteras og en senere pause i restaurant San Christobal ankom vi til Hotel Solaire i Castanar de Ibor kl. 18.00.  Undervejs underholdt Marcelo os om de områder, vi kørte igennem på vej til Extremadura.

Vi nød en 3-retters menu kl. 20.00 på hotellet, og de fleste gik nok tidligt i seng.

Tirsdag den 24. maj: Der var fælles morgenmad kl. 8.00, og bussen kørte kl. 9.00 efter tilbud om en morgendrink.

Marcelo udleverede et papir om dagens mål Merida.

Vi kørte ca. 1½ time ad snoede veje gennem et område med smukke grønne bjergtoppe og store flade områder.  Bevoksningen var mest oliventræer, men vi så også rismarker og enkelte vinmarker og majsmarker.  Der var også store områder med solfangere.  Marcelo fortalte undervejs – af og til til stor moro, specielt når vi kørte over en ”flød”.

Solen skinnede fra en helt blå himmel.

Vi ankom til Merida kl. 11.15 og gik rundt i det velbevarede og flotte romerske amfiteater 1 time.  Herefter vandrede vi til de romerske udgravninger Columbaria.

Så var der fri tid til at se den hyggelige by, gå i butikker og spise frokost.

Kl. 15.30 mødtes vi igen for at gå til Basilica de Santa Eulalia, der desværre var lukket.  Da de først åbnede igen kl. 17.00, blev det besluttet at køre hjemad.  På vejen ud af byen passerede vi først lille Aqueduct, så Los Milagros Aqueduct, hvorfra vi fra den ene side kunne se Roman Bridge.

Vi var tilbage på hotellet ca. kl. 19.00 og spiste middag kl. 20.30.

Onsdag den 25. maj: Vi spiste igen morgenmad kl. 8.00 og kørte kl. 9.00 efter ”en lille en”.

Dagens oplevelse var Caceres, og vi skulle køre samme vej som i går indtil motorvejs-afkørslen til Trujillo.  På vejen havde vi et fotostop, hvor vi kunne se ud over de flotte bjerge.  Overalt, hvor vi kom frem, var der storkereder.  I byen Deleitosa, som vi kørte igennem, var der alene 10 reder på taget af byens kirke.  Og der var ”bofællesskaber” i mange elmaster.

Ved ankomsten til Caceres hentede Marcelo bykort til os, og vi fik ca. 1½ time alene til at nyde en kop kaffe eller andet.  Vi mødtes igen kl. 12.30 på Plaza Mayor og gik så på rundtur med Marcelo i den gamle bydel.  Først gik vi i Santa Maria-katedralen, dernæst til Carvajal’s House.  Og ellers rundt i de spændende smalle og af og til stejle gader forbi Saint George’s Square. 

Efter frokost, som de fleste spiste samme sted på Plaza Mayor, mødtes vi og gik til nationalparken.

Det blev let overskyet om eftermiddagen, men det var 37º varmt!

Vi steg på bussen samme sted, som vi blev sat af, og var hjemme kl. 18.30.  Middag kl. 20.00.

Torsdag den 26. maj: Først morgenmad kl. 8.30.  Kl. 9.30 blev vi hentet af en mindre bus med Louis som chauffør.  Vi skulle rundt i Marcelos fødeby.  Først kørte vi ca. 10 minutters til grotterne i Castanar.  Marcelo fortalte ud fra en model af området om Castanar, og Anna fortalte med Marcelo som tolk om udstillingen af Castanars historie, kultur (fester, tøj m.m.), produkter, fauna og dyreliv.  I en rekonstruktion af grotterne fortalte Anna om grotterne og drypstenene.  Grotterne er nr. 2 i Spanien og nr. 10 på verdensplan.  Vi så ca. 10 minutters film fra grotterne med 3D-briller på;  det var fantastisk flot.  Et besøg i grotterne var umuligt, dels pga. vores alder, dels fordi adgangen til grotterne er vanskelig og kun mulig for få personer ad gangen.

Herefter kørte vi til en oliefabrik, hvor vi blev vist rundt og hørte om produktionsgangen og om forholdene på fabrikken.  Produktionen var p.t. stoppet.

Så var det tid til modtagelse på rådhuset, af byens borgmester Anna.  Vi så rådhusets mødesal og borgmesterkontoret.  Borgmester Anna, som Marcelo havde kendt siden sin barndom, skulle - grundet valgudslag - kun være borgmester 1 måned endnu.  Borgmesteren fortalte om sit arbejde, om antallet af ansatte m.m.  Alle fik en nøglering med byvåbnet som gave.

Derefter så vi Castanars kirke, som Marcelo fortalte om.

Besøgene i tapas-barer startede i baren under rådhuskontorerne med en gratis drink fra borgmesteren.  Derefter gik vi rundt i byen og ind i i alt 7 barer.  På barerne fik vi rød- eller hvidvin, øl og vand og de sidste steder også kaffe.  Hertil fik vi forskellige tapas som pølse, albondikas/små kødboller, ost, skinke, bargerolis/små sardeller, flæskesvær, pommes frites m.m. - hvert sted en eller to tapas.  Det var en sjov oplevelse og for kun 10 euro.

Vi vandrede selv hjem til hotellet.  På vejen passerede – og afprøvede - vi et udendørs fitness-center i de spanske farver.  De sidste af os var hjemme ca. kl. 17.00.

Det var overskyet meget af dagen, men uden regnvejr. Middag på hotellet kl. 20.00.

Fredag den 27. maj: Dagen startede overskyet og køligere.   Bussen kørte kl. 9.30 og ankom til Trujillo kl. 10.30.  Også her gik vi til byens Plaza Mayor og fik udleveret et bykort og tid til en kop kaffe.

Vi gik samlet ind i San Martin-kirken og derefter op til Castillo of Trujillo, hvor vi selv vandrede rundt og så kastellet med kapel m.m.  Samlet igen gik vi til kirken Santa Maria La Mayor – 15 var indenfor.

Frem til kl. 15.00 var der tid til selv at gå rundt og til at spise frokost.  Der var høj sol igen, da vi startede en gåtur i den gamle bydel, bl.a. til cisternerne.  Bussen hentede os, og vi kørte til restaurant Bizcocho, hvor Marcelo gav alle en drink.  Herfra var der god udsigt op til byen.

Det blev overskyet igen på vej hjem, men det holdt tørt hele dagen.

Kl. 20.30 var der Spansk aften:  Vi startede med en champagne-velkomstdrink, herefter hotellets bryllupsmenu:  1.  Tallerken med pølse, skinke og ost - 2. Reje/fiske-cocktail - 3. Mundretter, dvs. citronis-drink med sugerør – 4. Mørbradbøffer med råstegte kartofler – 5. Kage og is.  Derefter kaffe og valg af citronliqueur eller en art bailey. Og så blev vi underholdt med flamingodans.  Marcellos niece og 15 andre dansere (kun 1 mand) viste os forskellige fyrige danse og inddrog til sidst nogle af seniorerne.  Stor livsglæde! 2 musikere spillede indtil kl. 1.00 op til, at vi alle selv kunne danse.  Og der blev danset!

Lørdag den 28. maj: Denne dag kunne vi sove til morgenmaden kl. 9.00 med busafgang kl. 10.00 - i fuld sol.

Vi kørte via Navalmoral de la Mata og stoppede ved Bohanal de Ibor.   Vi ankom til byen Plasencia kl. 11.45 og fandt Plaza Mayor!  Efter ca. ½ times drikkepause gik vi samlet til den nye og gamle domkirke.  Der skulle være bryllup i den nye domkirke, og vi ventede sammen med bryllupsgæsterne udenfor, indtil bruden ankom.  Herefter skiltes vore veje for selv at gå rundt i den også spændende by for at handle og spise frokost m.m.

Kl. 15.00 kørte vi i bus til Parque de Los Pinos og gik rundt i den ornitologiske og botaniske park. 

Der var 32º i byen, men da vi kørte hjemad var det overskyet og regnede nogle kilometer, men ikke i Castanar bortset fra nogle få dryp, da vi gik fra bussen ind på hotellet.  Senere på aftenen blev det voldsomt tordenvejr.

Efter middagen var de fleste optaget af fodboldkampen mellem Barcelona og Manchester United.

Søndag den 29. maj: Det var klart solskin, da vi kl. 9.30 kørte af sted til Guadalupe – ca. 40 minutters kørsel fra Castanar.  På vejen stoppede vi et sted med udsigt over Guadalupe og en jernbanebro, der aldrig kom i brug.

Vi fik en ca. 45 minutters rundvisning i klosteret Real Monasterio de Santa Maria de Guadalupe, hvor vi sluttede med at se den sorte Madonna.  Guiden var spansk, men Marcelo tolkede.

Det blev besluttet at køre til Cañamero for at spise frokost. Herfra tog vi til ostefabrikken Quesos Isabel i byen Navalvillar.

Vi var hjemme igen ca. kl. 16.30 og fik lejlighed til at hilse på Marcelo og Ardelas datter Mariola og mand og børnebørnene. 

Under middagen takkede Jette Kehlet Marcelo.  Finn Albrechtslund takkede Jette og Marcelo.

Hotellets familie blev kaldt ind og præsenteret.  Marcelo takkede os på deres vegne for besøget; og alle seniorer fik et stort glas honning.  Jette takkede familien og overrakte gruppens indsamlede drikkepenge.

Da det var sidste aften, gav seniorklubben ekstra god vin til maden og en cognac, likør eller andet efter middagen.  Den sidste lune aften blev nydt på terrassen.

Mandag den 30. maj: Der var morgenmad allerede kl. 6.45, da bussen skulle køre kl. 8.00.  Alt var allerede pakket og klart til afgang kl. 7.50.

Efter et enkelt strække-ben-stop ankom vi til lufthavnen kl. 10.50.  Der var tordenvejr over Madrid, så flyafgangen blev forsinket ca. 1 time.

Det var en dejlig rejse til et område i Spanien, hvortil ingen af os nok var kommet, hvis ikke Marcelo havde villet introducere os.  Marcelo viste os med stolthed og stor begejstring sit hjemland og forsynede os hver dag med materiale samt mange historier om de mange spændende byer og seværdigheder.  Og vi sender mange tanker tilbage til hele familien på Hotel Solaire i Castañar for dejlig omsorg og kærlig pleje.

Tak for alle oplevelserne på rejsen og samværet med alle.

Jytte Eltang.