15. - 18. september

Fire kulturelle dage på Sydhavsøerne.

Efterårets Danmarksrejse gik i 2008 til et af rigets yderområder, Lolland, fra mandag den 15. til torsdag den 18. september. Det var fire dage med mange kulturelle oplevelser og med et par højdepunkter, som turens tilrettelægger og rejseleder, Jørn Damgaard, fortjener særlig ros for.

Det var oplevelser, som et besøg på Sydhavsøerne ellers ikke byder på.

Et af højdepunkterne var en formiddag i Naturpark Maribosøerne. Naturvejleder Svend Larsen viste rundt og fortalte om fugle-, fiske- dyre- og plantelivet. Foruden 7000 grågæs og mange andre fuglearter findes her havørne, som siden 1997 har sørget for at udvide bestanden med tyve unger. Naturvejlederen tog de 33 seniorer på en fem kvarter lang vandring gennem naturskoven på søernes største ø, Borgø.

For de historisk og samfundsmæssigt interesserede var et besøg i et lille museum i Tågerup ved Rødby en påmindelse om, hvor hårdt livet kunne være for de kvindelige polakker (med tryk på første stavelse), der kom til Lolland i begyndelsen af forrige århundrede som sæsonarbejdere for at arbejde i roemarkerne og rejste hjem til Polen, når roerne var sendt til sukkerfabrikkerne. Museet er indrettet i en bygning, hvor roepigerne boede under primitive forhold. Ved første Verdenskrigs udbrud kunne 4000 sæsonarbejdere ikke vende hjem til Polen. Problemet blev løst ved, at alle fik opholdstilladelse.

I nærheden besøgte man Tågerup kirke, der er kendt for at have nogle af Danmarks fineste kalkmalerier fra 1400-tallet, afdækket i 1883.

De sidste af de fire dages arrangementer var endnu et kulturelt højdepunkt, nemlig et besøg på det nye Fuglsang Kunstmuseum. Det blev indviet i januar 2008 og har siden haft over 40.000 besøgende. Også her var der en kapacitet til at fortælle om stedet, nemlig ingen ringere end DRs forhenværende generaldirektør, Hans Jørgen Jensen. Han var formand for den gruppe, der sørgede for projektets gennemførelse, og han berettede om besværet med at forlige de indblandede parter og bane sig vej gennem det tilhørende ævl og kævl. Han er nu formand for et nyt projekt, der går ud på at bygge et kulturcenter i tilslutning til museet.

Ind imellem disse højdepunkter blev der tid til at komme rundt i bus i store dele af Lollands flade landskaber.

Et møde med Lollands historie og kultur. Seniorklubben kan roligt sætte denne Danmarksrejse på programmet igen.

Flemming Poulsen.

 Billeder fra rejsen findes i fotogalleriet.