Lise Egholm21.9.23
Vi oplever mange dejlige foredragsholdere. Alt mellem himmel og jord har vi fået mere at vide om. Foredragsholderne er naturligvis forskellige, og senest oplevede vi nærmest en hvirvelstorm, der susede gennem lokalet, da tidligere skoleleder Lise Egholm gæstede os. Med rødt nyfarvet hår og en stormønstret mangefarvet kjole bragte Lise os gennem en forrygende fortælling om en skoleleders hverdag på Rådmandsgades skole på Nørrebro. Det var en fantastisk oplevede at lytte til Lise, der havde utrolig mange skægge og finurlige oplevelser. I dag er Lise fyldt 75, hun har hele 12 børnebørn og nok at tage sig til. Hun arbejdede som skoleleder med et kæmpe ansvar – specielt fordi der var mange børn af indvandrere i skolen. Flere af lærerne var mænd, og hun betragtede flere af dem som sløve, slappe og slaskede. ”Hendes egne ord”. Flere lærere kunne endda ikke lide børn, så derfor fyrede hun straks fem lærere, da hun var udnævnt til skoleleder.
Det multikulturelle samfund lå tungt på skolen. Arabiske, somaliske, pakistanske og ganske få danske børn var elevsammensætningen. Hendes mening er, at serbiske mænd har en speciel høj sædkvalitet. Vi fik en ene festlige fortælling om dagligdagen i skolen – og det var bestemt blomstrende og farverigt. Hun havde eksempler på manglende undervisning på etniske friskoler, hvor børnene ikke havde lært at læse – men sådan gik det jo ikke hos den benhårde og sprudlende skoleleder i Rådmandsgade.

Når forældre bad om deres børn kunne blive fritaget for at gå i bad efter gymnastik, nægtede hun at fritage dem. De skulle også lære at svømme, og det forsøgte forældre også at undgå. Hun pegede blot på et Danmarkskort, og sagde, at alt det blå var vand, og om fædrene ønskede at deres børn skulle drukne.  Det ønskede de jo ikke – og så kom børnene til svømning. Masser af snedige og humane tricks blev anvendt for at give børnene en ordentlig undervisning. Intet under – at Lise Egholm er højt elsket og berømmet for sin store indsats for at give den bedste undervisning. Mest med et stort smil – men også med at banke i bordet for at gennemtrumfe sine gode beslutninger.

En fantastisk eftermiddag – et fantastisk foredrag med en kvinde, der virkelig har gjort en forskel til at få indvandrerbørn beriget og undervist med flotte resultater til følge. Flot eftermiddag med et af de bedste foredrag vi har oplevet.

Tekst og foto: ørs-