Grethe Binger9. marts
DR seniorklub havde i dag besøg af  foredragsholder Grete Binger som fortalte om Lise Nørgaard.

Grete fortalte om Lise Nørgaards tidlige barndom. Lise Nørgaard blev født i Roskilde den 14. juni 1917 som Elise Jensen. Der var mange spændende historier forbundet med Lise Nørgaards barndom og vi så mange billeder af steder i Roskilde, hvor hun havde boet.

De fleste danskere forbinder naturligt nok Lise Nørgaard som en idékvinde og manuskriptforfatter på tv-serien "Matador" som i 1978 blev vist på DR. Men Lise Nørgaard ville faktisk hellere huskes for sin journalistik. Lise blev headhuntet til Politiken fra Roskilde Dagblad, hvor hun arbejde i 14 år. På Politiken blev hun ansat som den 3. kvinde - ud af 90 medarbejdere.

Hun blev ansat til at forny forbrugerstoffet på Politiken, men hurtigt begyndte Lise at skrive om alt, hvad der interesserede hende. På Politiken skrev hun tusindvis af klummer, brevkassesvar og causerier i bl.a. "At tænke sig". Hun har beskrevet sig selv som "en borgerlig anarkist", der ønskede at lave om på samfundets mange uretfærdigheder - og hun gik altid op i, at man skal behandle mennesker med respekt.

Men i dag er det "Matador" vi tænker på, når vi taler om Lise Nørgaard. Mange har haft spekulationer om hvem i Roskilde, der har været model for det mangfoldige persongalleri i de 24 afsnit, som Danmarks Radio udsendte første gang i 1978, og siden har genudsendt igen-igen og igen.

1. januar 2023 døde Lise Nørgaard 105 år gammel. Den 14. januar blev hun bisat fra Sankt Pauls Kirke i København. Nu er hende urne kommet tilbage til Roskilde, hvor hun efter eget ønske er begravet sammen med sin familie på Sct. Ibs Kirkegaard.

Atter en gang en dejlig og spændende eftermiddag i DR seniorklub.

Tekst June

Foto Flemming

 

test