Clausen29.9.22
Det var tidligere adjudant for Dronningen i 18 år, nemlig E.H.Clausen kaldet Hannibal, der skulle fortælle om sit liv på Amalienborg. Da det dagen før var blev bekendtgjort, at Prins Joachims børn med Alexandra fra 1. januar ikke længere skulle være prinser – så var det naturligvis omdrejningspunkt for begyndelsen af foredraget. Hannibal mente, at Dronningen faktisk havde gjort noget godt med denne afgørelse, men i dagens aviser var der et sammensurium af oplysninger til at gøre os alle forvirrede.

Vi fik nogle eksempler fra andre europæiske kongehuse, der allerede havde ændret signaler, ved ikke at have alle nyfødte tæt på Kongehuset automatisk skulle være prinser eller prinsesser.  Joachim var naturligvis ikke enig med sin mor. Alexandras talskvinde udtalte sig – det var et mindre stormvejr på Amalienborg. Hannibal havde stor forståelse for Dronningens ændring i rækkerne. Eksempelvis nævnte han en royal familie, hvor der var to grever, som var bankansatte, I bankens åbningstid var helt almindelige mennesker, men ved et aftenselskab skulle de tiltales med ”excellencer” ”. Noget specielt, hvis man mødte dem om eftermiddagen i banken og så møder man dem igen om aftenen og totalt ændrede tiltaleformen.

Bortset fra af den medbragte PC ikke virkede efter hensigten – og det gik noget i fisk for den ellers eminente foredragsholder. Vi fik eksempler, hvad en dronning kan tillade sig. Flere gange har Dronning Margrethe sagt: Dronningen kan ikke – men Margrethe vil godt. Og så bliver det ikke til en aftale. I kongehuset er godt 120 mennesker ansatte, og vi fik en hyggelig rundtur med Hannibal, der i øvrigt af hans kaldenavn fra soldatertiden. Han stod en gang helt stille – og sagde til Dronningen: Er der noget galt?

Og Dronningen kunne svare: Egentlig ikke, men jeg kan jo gå videre, hvis De træder ned fra min kjole.

En hyggelig eftermiddag, hvor den aktuelle situation i Kongehuset blev indgående behandlet.

Tekst : ørs-
foto: Flemming