Henrik Hartmann17. marts 22
Dagens gæst i seniorklubben var Generalsekretær i Nordvisions samarbejedet Henrik Hartmann som berettede om Nordvisions historie fra stiftelse til dags dato. De fleste af os husker sikkert TV produktioner som Hemsöborna, Skipper Worse, Fiskerne, Stormskärs Maja, Den gode vilje, Ørnen, Forbrydelsen og mange flere.
Disse produktioner er alle blevet muliggjort gennem Nordvision samarbejdet.

Nordvision blev etableret i 1959. I dag tæller partnerne DR, NRK, SVT, RUV og Yle - og følgende nordiske broadcastere er i dag associerede medlemmer af Nordvision: SR, UR, KNR, KVF og Ålands radio.

Nordvisionssekretariatet har til huse i DR Byen, hvor det nu har boet i 16 år. I 1960´erne samarbejdede man især om nordisk fredagsunderholdning, eksempelvis var underholdningsformater som Terningerne er kastet, Firklang og Kontrapunkt højdepunkter fra den tid. Alle husker sikkert den legendariske svenske vært for kontrapunkt, Sten Broman - (Domaren säger att svaret är fel...) - som var vært for programmet i 14 år.

Senere udviklede samarbejdet sig til et samarbejde om nordisk TV teater/TV drama; De første nordiske udvekslinger var bl.a. de ovennævnte Ørnen, Den gode vilje, Forbrydelsen osv.
Sideløbende udviklede de nordiske B&U enheder et ret omfattende samarbejde omkring TV børneprogrammer.
I dag er samarbejdet organiseret omkring følgende områder:
1) Samproduktioner og co-finansiering af indhold
2) Programudveksling af hele programmer - , arkiv – og nyheder
3) Format udvikling og format udveksling
4) Strategisk vidensdeling

Nordvision samarbejdet har inspireret andre europæiske TV stationer til et lignende koncept, for eksempel er den aktuelle  "Jorden rundt i 80 dage" baseret på et samarbejde mellem GB, Frankrig og Italien.
Henrik gav de - ikke så mange fremmødte i Klærkesalen et godt og spændende indblik i Nordvisionens historie, betydning og "maskinrum". Det er store produktioner og budgetter der muliggøres og styres herfra. 

Tekst: Engell, Foto: FLO