Søster Anna Mirijam Kaschner
9. september 2024
DR seniorklub havde besøg af Søster Anna Mirijam, som er født i 1970 i Werl i Tyskland. Anna Mirijam var ligesom sin familie i folkekirken, men konverterede i 1991 til den katolske kirke. Hun læste religionspædagogik i Paderborn og arbejdede i flere år som pastoralassistent i forskellige menigheder i Tyskland. I 1995 tog hun 1 år til Zimbabwe og Sydafrika som "Missionær på tid" og i 1997 trådte hun ind i kongregationen "Missionssøstre af det dyrebare blod". I 2005 kom Anna Mirijam til Danmark, hvor ordenen har et konvent i Holte, hvor hun også bor.
Anna Mirijam har siden 2009 arbejdet som generalsekretær for den Nordisk katolske bispekonference (Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island) og som leder for et kursus for voksne konvertitter og dåbskandidater i Storkøbenhavn. Udover dette har hun forskellige funktioner i bispedømmet København. Emner, hun gerne skriver om er: Ordensliv, spiritualitet/trosspørgsmål, mission og den katolske kirke.
Atter engang en utrolig spændende eftermiddag og et meget inspirerende foredrag.
Referent
Anna Mirijam/June
foto: Henrik
Michael Frederiksen: Tryllekunstneren TRUXA m.v
05.09.2024
Med udgangspunkt i Michaels biografi om TRUXA, fortælles historien om Truxa og Gulli i ord, billeder og tricks. Entertaineren Truxa og hans hustru Gulli ryddede forsider i Skandinavien i mere end 5 årtier og var en mester til PR. Parret optrådte ofte på DR TV, hvor de bl.a. samarbejdede med Volmer Sørensen. I anledning af TRUXA's 100-års jubilæum, optræder Michael med nogle af hans tankelæsnings-numre, tricks og anekdoter - også fra Danmarks Radio, hvor Truxa-parret lavede TV.
Atter engang et utroligt spændende og underholdende foredrag i DR Seniorklub.
Referent
Michael Frederiksen
Tommy
At rejse er at leve ❤️
29.08.24
DR Seniorklub havde denne utrolige varme sensommereftermiddag besøg af Lars Halby, som fortalte om charterbranchens opståen efter 2. verdenskrig!
Først om Tjæreborg præsten, Eilif Krogager, som startede med 2 busser i 1950 og senere endte på næsten 100 busser og derpå startede flyselskabet Sterling Airways, som blev verdens største charterflyselskab!
Nogle år senere i 1957 starter levemanden Simon Spies sit rejsebureau og sender gæsterne sydpå til Mallorca med tog og skib. Turen tager 36 timer... 😉 Senere starter han også sit eget flyselskab, Conair.
Folk vil bare gerne hurtigt sydpå til sol og glæde.
Senere solgte Elif Krogager Tjæreborg Rejser til Janni Spies og i dag er hele rejsekoncernen endt på norske hænder efter at været engelsk ejet i nogle år.
Ringen er sluttet og Tjæreborg Rejser og Spies Rejser er tilbage i skandinavisk regi.
Men husk:
At rejse er at leve ❤️
Atter engang en utrolig levende og spændende foredragsholder, som fik alle i godt humør.
Referent
Lars Halby/June
foto Flemming
Indvandringen til Danmark ved Ole Schramm
2.maj 2024
Tidsmæssigt starter indvandringen i dette foredrag i 1500-tallet, da Christian 2. inviterede hollændere eller rettere nederlændere til at vise danskerne, hvordan man dyrkede grøntsager. Hollænderne var eksperter, og der var brug for eksperter, hvis Danmark skulle kunne udvikle sig økonomisk og erhvervsmæssigt. Brugen af eksperter var et af de karakteristiske træk ved indvandringen til Danmark i århundrederne efter 1500, og derfor inviterede regeringerne også kartoffeltyskere til at opdyrke heden. Udlændingene skulle naturligvis have privilegier, når de slog sig ned i Danmark, for det havde adelen, handlende og håndværkere også.
Religion kunne være et problem. Man tålte ikke katolikker, jøder og reformerte. Derfor byggede Christian 4. en helt ny by Glückstadt ved Elben, hvor katolikker, reformerte og rige jøder kunne bo og udvikle byen erhvervsmæssigt. Fredericia var endnu et eksempel på en by, hvor jøder og katolikker kunne bo, fordi den fik asylret i 1680, og i 1720 kom franske huguenotter (reformerte) til byen, fordi de var eksperter i tobaksdyrkning.
Christian 4. brugte især nederlandske eksperter til skibsbygning, byplanlægning, byggeri og etablering af handelsvirksomheder, og han havde et stort behov for malere og musikere, der også kom fra udlandet. En helt ny by, Christiansfeld opstod i hertugdømmerne i 1700-tallet, fordi Struense havde set, at Herrnhuterne i en hollandsk by havde skabt et økonomisk kraftcenter med 21 håndværksfag.
Ole Schramm kunne have fortsat med at fortælle om, hvilken betydning indvandringen til Danmark har haft på vores historie og udvikling. Et dejligt foredrag og med en meget engageret foredragsholder.
Referent
Ole Schramm/June
Foto Flemming
En fortælling om livet på søen
25.04.2024
Vi fik besøg af en meget engageret foredragsholder Ole Sietam, som underholdt med et foredrag fra Sejlskibenes guldalder.
Ole fortalte om sine oldeforældre "Hydra" Christensen og hans kone Mikkeline. Hydra var langtursskipper, mens hans hustru Mikkeline stod for økonomien, hjemmet og de 5 børn i Marstal.
Foredraget byggede på et udsnit af de mere en tusind breve, skrevet i årene 1878 til 1903 af Hydra, Mikkeline og deres venner, skibsrederfamilien Harboe i Skælskør og forretningsforbindelser.
Ole fandt en brevskat i en kælder i Schweiz hos sin faster, som havde opbevaret disse breve i mange år. Brevene giver et unikt indblik i en periode, der var sejlskibenes guldalder.
Ole fortalte også om samarbejdet med Marstal Søfartsmuseum, byen hvor hans oldeforældre levede, og at dette Søfartsmuseum var med ved tilblivelsen af bogen "Ægteskab på sejlskibsvilkår", og hvordan oldeforældrenes ægteskab fungerede på den tid, de sendte utrolig mange kærlige breve til hinanden. Efter oldeforældrenes giftermål sejlede de sammen ud i verden over Atlanterhavet til Amerika og Afrika og til de hjemlige farvande.
Det var virkeligt spændende at høre om livet på den tid, som må siges at være meget forskelligt fra den verden vi oplever idag.
Referat June
Foto Flemming