Hvad er der i vejen

med virkeligheden?

 
Jeg har kun set ca. omtrent to og et halvt minut af "Borgen".
Jeg gider nemlig ikke se og spilde mit gamle liv på opdigtede papfigurer, når virkeligheden er så spændende og fuld af overraskelser, stupiditet og åbenbar løgnagtighed. Min sjæl: Hvad vil du mere.
Men når så en madskribent rører en politisk ret sammen med masser af smør og krydderier så begynder politikere og politiske medarbejdere at sammenligne med virkeligheden som de kender den.


 
Jamen er "Borgen" ikke bare underholdning? Hvis den lignede virkeligheden 100 procent hvad skal vi så med den. Eller skal den opfattes som en parodi?
 
Jeg morer mig ret meget f.eks. når jeg hører Københavns nye politidirektør udtale sig. Han mestrer den fuldendte parodi på Ulf Pilgaard. Prøv selv at lytte næste gang, han siger noget.
 
Jeg har også altid fundet det absurd, når politifolk kommenterer kriminalromaner. Ham hr. Holmes fra Bagergade 221B er jo det rene vås. Men underholdene og skal ikke måles med virkelighedens røvekedelige strissere og deres ofte trælse job.
 
Robinson på den øde ø er jo sådan set det rene vrøvl. Og Robin Hood noget sludder, men underholdende og fri os for virkeligheden, der jo så på sin side ofte virker helt uvirkelig.
 
Hvis en forfatter havde fundet på at kalde Fængselsvæsenet for Kriminalforsorgen ville man formentlig have fastslået, at forfatteren var idiot.
 
Kun en tåbe kunne finde på at kalde en krigsførende minister for Forsvarsminister.
Og en forfatter, der havde digtet en historie om falske arabiske oversættelser og officerer, der gerne må lyve ville være blevet sagsøgt og politianmeldt af militære fagforeninger.
 
Det nye Tv-makkerpar Mogens Lykketoft og Uffe Ellemann havde ganske givet rystet deres hoveder til bristepunktet såfremt en dum forfatter havde fået den ide at skrive om en komiker, der lovede medvind på cyklestier. Og blev valgt til Folketinget på sådan et program.
 
Og nu er vi henne, hvor vi skal tale om eufemismer. Ord, der skal få virkeligheden til at se finere eller bedre ud end det er.
 
Det måtte ikke hedde åndssvag, men skulle hedde evnesvag, hvilket er åndssvagt, da mange underlige personer bestemt ikke behøver mangle evner.
 
Politiet skyder ikke folk. Nej betjentene afgiver skud.
 
På engelsk har man flere betegnelser for en ligkiste. Ordene bliver finere og finere jo flere penge, de efterladte vil diske op med.
 
Og "Borgen" er altså underholdning og ikke en dokumentarserie, men jeg hævder altså at virkeligheden ofte er mere underholdende end fiktionen.
 
Ta' f.eks. den gamle jægersoldat og politiker, der nedgjorde en dokumentarfilm om Afganistankrigen ved at påstå, at danske soldater aldrig bar et Dannebrog på deres uniform. Det var hans "bevis" for, at filmen var i strid med virkeligheden.
At soldaterne faktisk kunne bære et Dannebrog distraherede ham ikke.
Hvor er vi henne? Fiktion eller virkelighed?
 
Jeg læser i dag, at 80årige hjerner ikke mere nødvendigvis er skrumpet ind til uduelighed. Tvært om. Nærmest.
 
Vi kan f.eks. huske, at ordet Kanonføde dækker den frygtelige virkelighed, at officerer sendte deres menige soldater ud til den visse død uden noget større strategisk formål. De kunne jo bare rekvirere nogle flere. Kanonføde, sagde man.
 
Nu har en eller anden tumpe fundet på at kalde et madprogram for Kanon Føde. Kanon kan jo i dagens slang bruges i stedet for stort og flot.
Men jeg ville altså ha' svært ved at lægge tænder til en ret, der får mig til at tænke på lemlæstede soldater. Det er sgu en pervers titel, men altså fra virkeligheden.
 
Måske synes I, at mine udgydelser ikke hører hjemme på vores Seniorside.
 
Men så kan vi jo bruge vore stadig friske hjerner til at snakke om det næste gang vi samles omkring hyggebordene i Klærkesalen.
Eller hvad med at sende et indslag til hjemmesiden, som vi prøver på at gøre så underholdende som muligt. Blandt andet til glæde for de mange trofaste medlemmer som betaler kontingent, men ikke har tid eller mulighed for at deltage i vore arrangementer. De ska' sgu da også ha' lidt valuta for pengene som vi andre nyder godt af. Og tak for det. Ellers ku' det hele ikke la' sig gøre.
 
Det er bare et forslag.
 
Johs.