DR-seniorer på rejse til et solbeskinnet Fyn

25. – 28. maj 2010

Tirsdag d. 25.5.En kølig og blæsende morgen drog 37 seniorer af sted dels fra Lyngby, Glostrup og afkørsel 39 Slagelse i Hennings bus. På sidstnævnte sted blev der serveret morgenkaffe og rundstykker.Derefter gik turen mod Fyn, hvor solen tog imod os.

Første kulturelle indslag var Nyborg Slot, hvor en af stedets guider – Tine – førte os gennem de resterende dele af slottet og fortalte om dets historie.

 

 

 


Det nuværende slots historie går tilbage til ca. år 1200.Det var en del af befæstningen omkring Storebælt.I 1183 begyndte man at holde Danehof på slottet – møder mellem konge og rigetsgejstlige og verdslige stormænd gennem ca. 200 år - indtil Erik af Pommern gjorde København til hovedstad.I 1282 skrev Erik Glippinge under på den håndfæstning, der blev kaldt Danmarks første grundlov.Han brød senere håndfæstningen, hvad der blev grunden til mordetpå ham i Finderup Lade.Slottet er gennem tiderne blevet udvidet og genopbygget efter bl.a. Grevens Fejde (1534-36) og svenskekrigene (1658-59).En omfattende restaurering af slotsruinerne blev færdiggjort i 1926, så slottet kom til at fremstå omtrent som i midten af 1500-tallet.

 

 

 

 

Efter Hennings sædvanlige imponerende frokost, der blev indtaget i skovkanten ved Lundsgård Klintsyd for Kerteminde, var vi styrket til besøget på Johannes Larsen Museet på Møllebakken..

Kunstnerhjemmet med de originale møbler er i centrum.Udover udstillingen med de mange

værker af Johs. Larsen og andre kunstnere, var der lejlighed til at nyde den hyggelige have

med de charmerende bygninger.

                     I 2001, der var 100-året for grundlæggelsen af malerhjemmet, blev særudstillingsbygningen

                            ”Vingen” føjet til.

Med en afstikker til Lundeborg gik turen til Hotel Svendborg, hvor middagen blev indtaget

- for nogen ikke den store kulinariske oplevelse.

Onsdag d. 26.5  I strålende solskin var der efter morgenmaden afgang ca. kl. 9.00 med kurs modOdense, og kl. 9.55 ankom vi til H.C. Andersen Hus.

Det siges, at H.C. Andersen blev født i huset på hjørnet af Hans Jensen Stræde og Bangs Boder – et område beboet af temmelig fattige mennesker.I 1905 – 100-året for hans fødsel – blev museet grundlagt.Det er blevet udvidet flere gange;i 1930 og i 1974-76 blev det ombygget og udvidet.I 2005 skete en omfattende udvidelse, der bl.a. resulterede i det nye indgangsparti.

Museet viser historien om H.C. Andersens liv og den verden, han levede i fra 1805-1875.

                            Der er klip og tegninger, en stor bogsamling og originale genstande fra hans liv.

Efter museumsbesøget tog vi på en afslappende sejlads på Odense å, Fyns længste å, der er 60 km isin fulde længde.Vi sejlede fra Munke Mose til Fruens Bøge, en tur på 50 minutter i idylliskeomgivelser.

Med bussen kørte vi til området ved foden af Frøbjerg Bavnehøj (131m), hvor vi hyggede os medHennings gode frokost. Herefter gik turen tilbage til hotellet i Svendborg.

Kl. 17.30 var vi igen på farten.Henning og Bodil havde inviteret hele selskabet til grillaften i deres hjem i Tommerup. Og hvilken aften det blev.Henning og Bodil havde samlet et hold hjælpere: de 2 sønner Peter og Christian, en svigerdatter og Lise Kudsk og hendes mand Finn, samt medchaufføren fra Slovenienrejsen Bent og hans hustru.  Velkomst med champagne, Finn var grillmester og sørgede for gode bøffer, kyllingestykker samt pølser. Hertil diverse lækre salater og vin.Til kaffen 5 forskellige lagkager.Et fantastisk arrangement, som vi sent vil glemme.

I hele onsdagens program deltog i øvrigt C. P. Christensen og hans kone Kirsten, der nu bor i

Svendborg.Ved middagen sluttede Lis Frederiksen og Karin (tidl. ansat hos prg.dir. Lawaetz) sigtil selskabet.

Torsdag 27.5.Kl. 9.35 drog vi atter fra Svendborg med destination Fåborg og besøg på Fåborg Museum.Lidt køligt, men solskin.

                     Konservesfabrikant Mads Rasmussen var i 1910 initiativtager til Fåborg Museum, som

                            skulle rumme fynske malere.Museet blev i 1915 indviet, og det blev regnet for arkitekt

                            Carl Petersens hovedværk.Hvert rum har sin freskopudsede dybe farve.Bygningen blev

fredet i 1979 samtidig med en omfattende restaurering.Af fynske malere, der er værker af,

kan nævnes Peter Hansen, Fritz Syberg, Johannes Larsen, Jens Birkholm m.fl.I 1997 kom

en tilbygning til, som især bruges til udstilling af grafiske værker.

Inden vi skulle mødes igen kl. 12.30 var der tid til på egen hånd at gå rundt i byen.Derefter

kørte Henning os til Svanninge Bakker, hvor frokostbordet blev rettet an.

 

Svanninge Bakker – ofte omtalt som ”de fynske alper” – er et område på omkring 280 ha med åbne arealer, skov, udsigter, vandhuller m.m.Igen var det Mads Rasmussen, der i 1910 tog initiativ til at erhverve et område af bakkerne for at forsøge at bevare det åbne landskab i området.Lige siden har det været et populært udflugtsmål.De fynske malere søgte også at finde motiver her fra. I 1953 blev 17 ha fredet omkring bakken ”Tyveknap”, og senere har både Fyns Amt og Staten købt store arealer i området, som sikrer at resterne af det oprindelige varierede naturlandskab bevares.

 

Vi nød frokosten i skoven, og der blev også tid til at gå op til et udsigtspunkt, hvorfra der var enflot udsigt over bakkerne og ud over Fåborg Fjord.På vejen tilbage til Svendborg gjorde viholdt ved Horne Kirke, der er Fyns eneste rundkirke.

 

 

Kirken er bygget i 1100-tallet i kampesten og kalk.Foruden at tjene til Guds ære havde den også et forsvarsformål.På væggen bag alterbordet hænger C.V. Eckersbergs alterbillede fra 1812, hvor man ser Jesus og de små børn.Døbefonten er af Bertel Thorvaldsen.

 

 

 

Ved Lehnskovs Strand ved Svendborg Sund drak vi eftermiddagskaffe, og kl. 16.50 var vi tilbage ved hotel Svendborg.Middagen skulle indtages på Hotel Troense på Tåsinge.Undervejs et kort ophold ved BregningeKirke, der desværre var lukket.Middagen var en rigtig sommermiddag, som vi nød samtidig med udsigten over den lille havn.

Inden desserten blev der improviseret underholdning, idet Bent Erik uden for hotellet var kommeti snak med 4 musikanter fra ”De småborgerlige Gårdsangere” fra Nordjylland.De var på vej tilGårdsangertræf på Ærø.De blev budt indenfor, og de underholdt os med nogle af deres numre, til stor fornøjelse både for dem selv og os.Inden tilbagekomsten til Hotel Svendborg var der aftenkaffe ved bussen på Svendborg Havn, og kl. 23.00 var vi tilbage ved vores hotel.

Fredag d. 28.5. Kl. 9.05 forlod vi Svendborg og via Ringe og Tommerup kom vi til Harndrup, hvor vi ved ”Humle-magasinet" blev modtaget af Peder og Ole.Der var dækket op i de private stuer til kaffe og hjemmebagte boller. Ole gav os en kort introduktion om stedet.Efter kaffen blev vi samlet i Multi-salen, hvor Peder fortalte om familiens historie, og om hvordan de forskellige udstillinger er blevettil.Humlemagasinet blev i 1990 åbnet som museum, og det er siden udviklet til et sted med vekslende udstillinger. 

Peders forældre byggede i 1907/08 Humlemagasinet. Humlemagasinet har 3 faste udstillinger: I 2001 blev Humlemuseet åbnet.Det er Danmarks eneste, og det fortæller om stedets historie.En gammel humlepresse ses i museet samt nogle af de glasballoner, der blev brugt samt rækker af flasker af forskellige øltyper. 

Den anden faste udstilling er Sigfred Pedersen Museet –indviet 10. marts 2003 på 100-års dagens for Sigfred Pedersens fødsel i Harndrup.

I 2007 åbnede så det Historiske dukkemuseum.En samling af 137 porcelænsdukker afDanmarks-historiens berømte personer og enkelte fra udlandet.Alle dukker iklædt kopier af autentiske kostumer fra Gorm den Gamle til kronprinsesse Mary.Samlingen blev købt af boet efter Kirsten Gynther Eriksen, der skabte dukkerne.

Udover de faste udstillinger er der årligt 2 store udstillinger: En kulturhistorisk og en juleudstilling i november/december.

I anledning af 100-året for Dronning Ingrids fødsel vises i år en udstilling om ”Dronning Ingrid og Bernadotterne”, der kom til Sverige for 200 år siden.                   
I den store park er indrettet forskellige haver, og man forbereder nu en ”Dronning Ingrids Have”.

Humlemagasinet er blevet testamenteret til en fond, der driver stedet.Der er 50 medarbejdere, der alle arbejder gratis i Humlemagasinet.

Inden vi forlod Harndrup, spiste vi turens sidste ”Henningfrokost” på området, hvor vi lige akkuratundgik en regnbyge.Kl. 14.45 var der afgang mod København med ophold hos slagteren i Morud (leverandør til Hennings frokostsortiment).Der var smagsprøver og mulighed for indkøb. Ved afkørsel 39 Slagelse, hvor vi skulle tage afsked med Karin og Ole Østergaard, var der kaffepause, og ca. kl. 17.45 var vi en del, der afsluttede turen ved Glostrup Station.Resten af selskabet kørte med tilLyngby.

En oplevelsesrig Fynstur var slut.

Inge Rasmussen

Billeder fra rejsen vil komme i fotogalleriet under rejser.

.