IMG 0388Rigtig mange var mødt op for at høre Hans Grønfeldt fortælle om OL og sit liv i DR. Det blev en spændende eftermiddag, og alle dem fra Seniorklubben, som var rejst til Alsace, gik virkelig glip af en veloplagt tidligere sportsmedarbejder, der stoppede i DR allerede i år 2000.

Den 15. september 1964 trådte Hans ind i Danmarks Radio med Radioavisen som arbejdsplads – og det var blot 14 dage efter navneforandringen fra Pressens Radioavis.Efter nogle år som freelancemedarbejder med masser af indslag fra Randers-området blev det til et fast job – et drømmejob for en journalist, som allerede havde lavet hele 94 indslag til udsendelser i DR. Det blev til fastansættelse på det tidspunkt, hvor Sporten hørte under Radioavisen, og hvor sportsmedarbejdere blev sat til at læse Fiskerinoteringer og andet forefaldende arbejde, som ikke har meget med sport at gøre.

 

Født på Samsø og med en talepædagog, som havde anbefalet og fået Hans Grønfeldt til at få skåret (løsnet) sit tungebånd og var blevet brændt i næsen for at give en bedre udtalemulighed og klang på stemmen, så blev det den sportsmedarbejder, som i hele 45 år gav danskerne live-reportager og indslag om sport i radio og TV.

Vi fik historierne fra Radioavisen, som var i den tid, hvor den digitale tidsalder var langt væk. Historien om skuespilleren Viggo Brodthagen, der havde hørt om sit eget dødsfald i Radioavisen, og så ringede til Radiohuset i Rosenørns Alle, hvor journalist Leif Andersen tog telefonen. Brodthagen meddelte, at han bestemt stadig var i live – og Leif Andersen efter nogen betænkningstid spurgte skuespilleren: Hvor ringer De fra? Omtalen af dødsfaldet blev naturligvis sløjfet – da det var en lokomotivfører med samme navn, der var gået bort.

Vi fik historierne om Gunnar Hansens måde at lede Sporten på, så han selv kunne dække alle væsentlige begivenheder, og det forfærdelige OL i München i 1972, hvor 17 deltagere fra Israel blev dræbt - og hvor legene blev forlænget med et døgn, da man satte urene i stå i 24 timer efter de tragiske hændelser. Vi fik lidt fra OL i Mexico, fra Seoul og fra Melbourne.

Gunnar fik forlænget sin ansættelse, selvom han var fyldt 70, og selv da han var pensioneret, dukkede han op i Københavns Radio på faste tidspunkter.  Hans Grønfeldt fløj igennem de ti OL, som han var med til, og derudover de mange DM, EM og VM, som han har sat sit præg på.  Han skiftede fra at være journalistisk medarbejder til at være producer på udsendelserne, og med BBC som forbillede sikrede han transmissioner af høj klasse med hele 5 kameraer og 2 slowkameraer fra fodboldlandskampe. I dag er der op til 16 kameraer til dækning af den type begivenheder.

Det var en skildring af et rigtig godt arbejdsliv med mange sjove episoder, der livede op i dagligdagen – og det var et arbejdsliv med masser af spændende oplevelser, der skulle videregives til lytterne og seerne. Det blev de – helt professionelt.

Ørs-