4. feb. 2012
susanneSøster Susanne – en sprudlende repræsentant for Sankt Josephsøstrene – fortalte den spændende historie om ordenen og baggrunden for at Sankt Joseph Hospitalet nu lige ligger i Griffenfeldsgade.
Der stod Søster Susanne her i vores mødested, den tidligere katolske kirke, i normalt borgerligt tøj – ikke i nonnedragt – og det er bare fordi, Susanne ikke har en sådan.
Det hele begynde i 1650, hvor jesuiterpateren Jean Pierre Médaille i den lille franske by Le Puy havde oplevet stor nød og elendighed som følge af trediveårskrigen. Han kendte adskillige fromme kvinder, som følte, at de ville vie deres liv til Gud og hjælp til fattige. Han grundlagde Sankt Joseph Søstrenes Ordenssamfund. Først 200 år senere blev den danske mission grundlagt – nemlig i 1856, hvor nogle få søstre rejste ind i Danmark fra Tyskland. 

 
Den katolske kirke lå i Bredgade og var hjemsted for præster, der havde menigheden bestående af udenlandske diplomater og handelsfolk.  Sct. Joseph-søstrene hjalp fattige og handicappede. De klarede deres egne omkostninger ved at lave kunstige blomster, som blev solgt til fordel for deres hjælpearbejde. Fra den katolske frue på godset Ledreborg fik søstrene en kurv med madvarer en gang om ugen, så det løb lige rundt.
En af søstrene arvede en pæn sum penge i 1870, og de blev investeret i en pæn stor grund i Griffenfeldsgade og fem år senere havde de skaffet økonomi til at bygge det første lille hus, hvor der var 6 sengepladser til syge personer. Et hospital var grundlagt.  I 1876 var 3 patienter indlagt, blandt dem en sindssyg og en kræftsyg. Kammerherre Berling støttede hospitalet økonomisk, så det blev udvidet, og allerede i 1881 var der 500 patienter årligt. Beliggenheden var langt uden for Københavns voldene, og her var behovet for sygepleje også ganske stor. Det blev i 1904 til mere end 134.000 patienter årligt, og aktiviteten blev udvidet til i alt 10 steder i Danmark. Der var mere end 400 søstre i ordenen, og i dag er man kun 43 aktive søstre.
- Det var vore søstre, som blev dræbt, da Den Franske Skole fejlagtigt blev bombet i 1945. 80 børn og 10 søstre mistede livet. En sort dag for vores orden.
- Sankt Joseph Hospital var en rigtig god arbejdsplads og et godt hospital. Fremragende læger arbejdede der, men tiderne ændrede sig, og vores orden solgte bygninger og grunden til Københavns Kommune i en periode, hvor priserne var bedre end i dag. Det var slemt for mange søstre at sige farvel til hospitalet og kirken – men nu benyttes lokalerne jo til rigtig gode aktiviteter.  
- Der er stadig brug for os. Der er mange fattige personer i Danmark – både økonomisk fattige og åndeligt fattige. Dem hjælper vi, fortalte Susanne Hoyos.
- En hverdag for os søstre er fælles daglig bøn i vores kapel morgen og aften – derudover også en times på et selvvalgt tidspunkt i løbet af døgnet. Op kl. seks hver morgen – og så er der nok at tage fat på. Vi er ulønnede og har viet vores liv til bøn og hjælp til mennesker. Enlige mødre, kvinder der i gammeldags forstand er kommet i uføre, mennesker, der lever på kanten af det, som ”kirken” normalt accepterer. Dem hjælper vi. Kærligheden og hjælpen til menneskeheden er grundelementet i vores virke, fortalte Søster Susanne.

 

Sankt Joseph Søstrene arbejder i store dele af verden. I Europa: Norge, Danmark, Sverige, Irland, Wales, Belgien, Tyskland, Italien, Frankrig og Tjekkiet. Amerika: Brasilien, Bolivia og USA. Asien: Indien og Pakistan. Afrika: Mozambique og Tanzania.
Ørs-