27. jan 2012
simonEngelske Simon Sheard kom til Danmark i 1995 og trods svære tider i restaurationsbranchen, har han efter at have drevet café her i landet startet et helt nyt uddannelsessted for døve. Et produktionskøkken, som ligger i kælderen tæt ved lokalet, hvor Seniorklubben afholder sine møder.

Engelske Simon blev født i Leeds – og voksede op der uden at vide, at han skulle hente hele tre fornemme priser for sin indsats for døve med ”Allehånde Køkken”, der blev til på opfordring af Døveringen. Simon manglede et sted at være for at kunne skabe sit uddannelsessted – og i Griffenfeldsgade stod et 300 kvm produktionskøkken og ventede på ham. Uden tilskud fra det offentlige gik han i gang, og i dag er succeshistorien, at der arbejder 18 personer i køkkenet og 2/3 er døve. Der leveres 400 kuverter ud af huset hver dag – og til tider har man være oppe på at levere 5.800 måltider på én eneste dag.

En rigtig succeshistorie, som har medført tre fornemme initiativpriser – deriblandt FDBs årspris for socialøkonomiske virksomheder, hvor der fulgte 100.000 kroner med. Om en måned vil den første døve danske kok være uddannet fra produktionskøkkenet.

Dansk Røde Kors havde naturligvis hørt om Simon Sheard – så da jordskælvet den 12. januar i 2010 havde skabt kaos på Haiti, blev Simon bedt om at tage til Port Au Prince for at få et bespisningssted op at stå for de mange jordskælvsramte. I november 2010 drog Simon Sheard af sted og sørgede for, at teltlejren fik et forsvarligt køkken med lokale som medarbejdere. Over 1 million boede i teltlejre den gang – og mere end en halv million bor stadig i teltene. En håbløs situation med mord, vold, tyveri, korruption og meget lidt oprydning efter skælvet var det, Simon Sheard oplevede.

- Alt var kaos. Og det blev ved med at være kaos. Der var ingen oprydning af murbrokker. Det hele stod bare, som den dag skælvet ramte øen. Og det vil vare mere end 5 år, før man bare kommer nogenlunde i orden. Alle har søgt ind til byen – og der er ingen bygninger at flytte ind i. Man havde heller ikke noget at bo i på landet – intet at leve af, så situationen er meget håbløs. Den logistik og de økonomiske midler, som Røde Kors mødte op med var naturligvis en stor hjælp – men intet flytter sig i retning af normalisering af tilstanden, fortalte Simon Sheard om sine oplevelser på en ø med håbløse udsigter.

En gribende historie om nød, håbløshed og forsøg på at genrejse en stat og hovedstad, hvor intet fungerer som i vestlige lande.

Ørs-