Kim GreinerTorsdag den 2. september 2021 fik vi ca. 35 fremmødte et underholdende foredrag Bumletog fra Borup til Singapore ved Kim Greiner.

Kim - en charmerende globetrotter, foredragsholder og guide - fortalte levende og viste billeder fra 3 af de mange spændende rejser, han gennem årene har foretaget.

Fra Borup til Rusland gennem Tyskland, Polen og de baltiske lande, togturen med den Transsibiriske jernbane, turen fra Beijing til Cambodia via Vietnam. Vi så og hørte om flotte udsmykkede metrostationer, mærkelige monumenter, mindesmærker og overdådige kirker - herunder små sjove historier om, hvordan man opfører sig i kirker uden for vores lille rummelige andedam. Vi fik også historier og billeder fra toiletter, som blev frekventeret rundt omkring - mere eller mindre lækre. Maden undervejs var et kapitel for sig, og det samme var sejlture og ikke mindst togture - den mærkeligste måske nok den, hvor toget fra Mongoliet ikke kunne køre ind i Kina, fordi man ikke havde den samme type spor. Det betød, at toget blev kørt ind i en hal, hejst op og hjulene skiftet. Kim er fantastisk til at komme i kontakt med befolkningen i de forskellige lande trods sprogproblemer - men billeder af og med hinanden viste sig at være en slags fælles sprog.

En interessant og sjov eftermiddag.

Husk næste torsdag - Generalforsamling i Enghave Kirkes menighedssal, Sdr. Boulevard 120( indgang i Dannevirkegade).

tekst: Vibeke foto: Henrik

Catharina ElderlearnEn lille sluttet kreds af medlemmer fik torsdag den 24.9.20 et meget interessant indblik i projektet “Elderlearn”. Projektleder Catharina fortalte med fantastisk energi og entusiasme om et projekt gående ud på at mindske ensomhed og styrke integration. Et projekt, hvor frivillige, ældre danskere fra 59+ (den ældste er p.t. Tove på 99, som bor på plejehjem ), hjælper unge udlændinge med at øve dansk. Det er udlændinge, som er kommet hertil som flygtninge, pga kærlighed eller måske pga arbejde i internationale virksomheder. En ung udlænding og en ældre dansker matches, og mødes en gang ugentlig af ca. en times varighed og som oftest i den ældres hjem. Her man taler dansk sammen, om det man nu har lyst til. Den unge har et basisforløb i dansk, og har som minimum deltaget i et obligatorisk sprogkursus. Der er dog stadig brug for bedre udtale, bedre forståelse af og finurligheder i det danske sprog og/eller eller udvidelse af ordforrådet. Som Catharina sagde: “og hvem kan det danske sprog bedre end ældre mennesker”?

I projektet kan alle typer ældre deltage såvel hjemmeboende som plejehjemsbeboere, og p.t. er også igangsat en ordning med blinde ældre. Der er ansat 3 projektledere i Elderlearn, som gør alt, hvad de kan for at sætte to sammen, som man mener kan have glæde af hinanden. Matchet kan være meget forskelligt, men vigtigst er indstillingen til åbenhed.

Det er gratis for alle parter og Elderlearn har kontakt direkte til private f.eks. via foredrag, plejecentre, foreninger og kommuner og for de unge sprog studerendes vedkommende sker det oftest fra mund til mund på sprogskolerne. 

Vi, der var i Klærkesalen denne torsdag, var meget begejstrede både for Catharinas måde at fortælle om projektet på, og ikke mindst selve projektet. Vi overvejer om Catharina skal komme igen til foråret, så nogle flere får mulighed for at høre om Elderlearn, og måske ovenikøbet får lyst til at deltage i projektet.

ps: Tove på 99 har i 2019 medvirket i en DR dokumentar i 2019 “Skøn, skæv og 98”

tekst: vibeke

foto: Henrik

 

  

Bubber25.3.20
Vi havde Bubber på besøg – og det var ganske fornøjeligt. Bubber uden badekar og smækbukser.

Han fortalte om sin karriere indtil nu i showbiz. Om kort tid kan han opleves i Cirkus Arena først på Bellahøj og senere i det meste af det restende Danmark. Det var alt andet end kedeligt, for efter et ophold i USA kom Bubber tilbage til Danmark udstyret med et kørekort til bil. Han havde intentioner om at ville ind til tv-branchen – eller måske film. Hans far mente ikke, at det var en god vej at færdes på, så han var modstander af en karriere i den branche. Men Bubber holdt fast, og han undersøgte mulighederne i branchen. På Blomstervænget ikke langt fra Lyngby Station ligger Det danske Filmstudie, hvor meget tv- og film er blevet produceret. Bubber troppede op i receptionen og bad om at måtte tale med en person, der kunne have brug for hjælp til filmproduktion. Han sad en hel dag uden kontakt, og han kom da bare igen næste dag. Han bad receptionisten om at huske på, at han sad der og ventede. En venlig herre spurgte så, hvad Bubber kunne. Svaret var naturligvis. ALT.

Derfor blev han bedt om at tømme en varevogn med kulisser til en film. Og næste dag kom en nyt læs, som Bubber var med til at opstille. Nu var Bubber trådt ind i tv-branchen. Og har ikke set sig tilbage siden. Han blev spurgt, om han havde kørekort. Naturligvis. Næste step var derfor at køre en af dansk films divaer: Bodil Udsen fra hendes hjem på Tomsgaardsvej til Blomstervænget hver dag, når der skulle filmes. Mange fine små episode-detaljer dukker op her, og fra at være sur på den unge Bubber – blev det til et nært forhold under indspilningen af Min Farmors Hus, som instruktøren Frode Højer Pedersen tidligere har fortalt levende om i Seniorklubben. Og siden er det gået over stok og sten for Bubber, der i årevis befandt sig i et badekar for at underholde de yngste seere. Sammen med medarbejdere fra DR ( bl.a. Peter Herforth, Inge Rask og John Berger) og Camilla Miehe Renard blev det til en kæmpeoplevelse på Ndr. Fasanvej i musikgrossisten Fangels lagerlokale. Med Stig Hasner (DK4), som var selvstændig videoproducent fra en kæmpe campingvogn, blev det til mange musikvideoer, som blev brugt i DRs udsendelser Eldorado. Vi har set Bubber i hele 11 år i Snurresnups Søndagsklub, og af sted med jægersoldaten BS i 80 programmer for at ende i DRUltra. Nu skal Bubber til noget nyt – nemlig lave sin egen Youtube-kanal. Så der er stadig fart på Bubber, der egentlig hedder Niels Christian Meyer. Som det store barn han er – så ankom til Klærkesalen på el-løbehjul, som også førte ham hjem igen. Endnu en dejlig eftermiddag i Seniorklubben.

Tekst og foto: ørs-

lone kuhlmannEfter en laaaang pause i Seniorklubben, kunne vi endelig mødes igen den 3. september. Og det blev en virkelig fin opstart, med besøg af skønne, livsglade og sprudlende Lone Kühlmann. Lone fortalte livligt om sin tid i DR, og tog sjovt nok udgangspunkt i den debat, som den seneste uge har floreret i pressen - efter Sofie Lindes kraftige udmelding på Zulu Awards om en oplevelse, hun havde haft i DR. Lone kørte muntert på en times tid og, det var både sjovt og nostalgisk at høre lidt om tiden og gamle kolleger på vores alle sammens tidligere skønne arbejdsplads. Der var et fint fremmøde trods corona restriktioner, og der var også mødt et par nye medlemmer op. Velkommen til jer, og velkommen tilbage til jer andre til en forhåbentlig dejlig sæson 20/21. tekst: Vibeke foto: Flemming

Eusebius27.2.20
Det var noget af et foredrag, som vi blev ørevidner til, da tidligere tv-direktør og personaldirektør Søren Jakobsen gik på scenen for at fortælle nogle spændende episoder fra sit liv i DR. Søren indledte med en lille omtale af Mogens Vemmer, der var en af Sørens venner. Kærligt og ærligt fik vi Søren Jakobsens meget rammende ord om Mogens Vemmer, som var en af de store træer i skoven. Han er nu afgået ved døden – og hans store indsats vil blive husker rigtig mange år frem.

Det egentlige foredrag kom også fra hjertet. Vi fik hele historien fra Sørens opsigelse i Mærsk og så en mærkværdig start i DR efter et ansættelsesinterview med Henning Skaarup. Søren blev heldigvis ansat i DR og en af vennerne gennem alle år frem til februar i år blev Mogens Vemmer. Det blev et oplevelsespotpourri af høj kvalitet. Sørens placering i direktionen efter nogle år som økonomisekretær med indførelse af handlingsplansystemet og andre smarte tricks for at få forretningen DR til at købe rundt på bedste måde – så blev det direktørjobbet i DR, der var i centrum. Vi fik beskrivelser af økonomidirektør Ejnar Jensen, Frede Houkjær, Hans Jørgen Jensen og ikke mindst Jens Jørgen Jensen og Christian Nissen. Det er navne fra en svunden tid, hvor der var anderledes respekt om DR, og det blev rammende beskrevet. Et særdeles interessant foredrag som af indlysende grunde ikke kan beskrives her i detaljer – da omtalen her jo ligger åbent på internettet. Men hvis du ikke var med til Generalforsamlingen og dette foredrag om DR, så missende du virkelig noget, hvor spændende historier om DR blev rammet flot ind af Søren, og det blev et af de bedste foredrag, som vi har oplevet i salen. Det var en anden tid, vi hørte om. Og en tid, hvor DR var respekteret i befolkningen og af Christiansborg. Søren blev ikke helt færdig med sin fortælling – og han bør naturligvis komme igen med fortsættelsen.

Tekst og foto: ørs-